Dünya

Uluslararası kuruluşlardan gıda ve beslenme krizine karşı acil eylem çağrısı

Dünyada artan gıda arzı sorunu ile ilgili dünyanın önde gelen kuruluşları, acil eylem planlarını hayata geçirmek için çalışmalarına başladılar.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Beslenme Programı (WFP) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel sorunları ele almak için acil eylem çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı. gıda ve beslenme güvenliği krizi.

Yoksulluk ve gıda güvensizliği

Açıklamada, yoksulluğun ve gıda güvensizliğinin, onlarca yıllık kalkınma kazanımlarına rağmen küresel olarak arttığı vurgulandı.

WFP’ye göre 79 ülkede 349 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor ve yetersiz beslenme yaygınlığı arttı.

Dünyadaki olumsuzluklar

Tedarik zincirindeki aksamalar, iklim değişikliği, koronavirüs salgını, faiz artırımları yoluyla finansal sıkılaştırma ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda sisteminde benzeri görülmemiş bir şoka neden olduğundan bahsedildi.

Onlarca ülkede çift haneli enflasyon

Açıklamada, onlarca ülkede çift haneli enflasyonun görüldüğüne dikkat çekilirken, dünya genelinde gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Açlık noktaları

Açıklamada, FAO ve WFP’nin “açlık noktaları” olarak tanımladığı 16’sı Afrika’da olmak üzere 24 ülkede muhtaçlığın ağır olduğu vurgulandı.

Sosyal koruma tedbirleri için harcamalar yapıldı

Gıda, akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artışa karşılık sübvansiyon alan ülkelerin yaptığı harcamalara dikkat çekilerek, sosyal savunma tedbirlerine düşük gelirli ülkelerde 4,3 milyar dolar, yüksek gelirli ülkelerde ise 507,6 milyar dolar harcandığı belirtildi.

Acil fon ihtiyacı

Açıklamada, gıda ve beslenme krizinin tırmanmasını önlemek için kuruluşların “açlık noktalarını kurtarması”, “ticareti kolaylaştırması, piyasaların işleyişini iyileştirmesi ve özel sektörün rolünü geliştirmesi” ve “zararlı sübvansiyonları yeniden düzenlemesi ve kullanması” için acil önlemler sıralandı. , ülkelerin krize yanıt vermesi için kısa vadeli önlemler sağlarken. Uzun vadeli dirençlilik çabalarının acil durum müdahaleleri ile tutarlı olması gerektiği vurgulanmıştır.

Kilit alanlarda daha uyumlu eylemlere ihtiyaç var

Bildiride, sosyal koruma ile gıda ve gübre piyasalarındaki temel yapısal zorlukların üstesinden gelmek için halihazırda harekete geçilirken, uzun süreli bir krizi önlemek için kilit alanlarda daha uyumlu eylemlere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu